1. Усилительная; употребляется для усиления или выделения слова, к которому относится:
-то, же. И судьи спросили Оникея да Семена: скажите въ Божью правду, да чьей то землѣ тотъ Савка ставитъ дворъ. Арх.Стр. I, 86. 1490 г.
Аще ли то и агг҃лы ес<ть> [Бг҃ъ] сътворилъ духы, но наша дш҃я въ телесех, агг҃лы же бес тѣлесъ, да якоже о дш҃ахъ и агг҃лехъ, такожде и о огни ес<ть> разумѣвати (ἐπεὶ καί). Шестоднев Ио.екз.&sup&1&sup&, I, 294. XV–XVI вв.
(1150): Мъстиславъ же на ночь то розставля сторожеве, а сам ляже со угры спати. Моск.лет., 54. XVI в.
(1237): Татарове... поидоша на великого князя Юрья, а друзии идоша к Ростову, инии же ко Ярославлю, а ини на Волгу и на Городець, и ти то плениша все по Волзѣ и до Галича Мерьскаго. Там же, 128. Первии отступници в нашей земли... всех святых писаниа отмещают: несть деи втораго Христова пришествия и Царствиа Небеснаго святым; умерь деи хто, и он то умер, по та места и жил. (Посл.Иос. к еп.Нифонту) Ист.ересей, 425. XVI в.
Кто то есть въ насъ таковый безумный? Беседа Вал.&sup&2&sup&, 9. XVI в.
У двереи рогозинка или воилокъ переменити или потирало чистое положить, а грязъное прополоскать и высушит<ь>, и опять туто же под ноги пригодится, ино то у добрых людеи у порядливои жены всегды домъ чистъ и устроенъ. Дм.К., 37. XVI–XVII вв.
Тогда-то всѣялъ супостатъ ревность. Курб.Ист., 477. XVII в. ~ XVI в.
– В сочетании с указ. мест. то: то-то. То-то есть наше чернечество, чтобы... почитати божественная и исправляти честно, а не тщеславно. Беседа Вал.&sup&2&sup&, 16. XVI в.
И то-то будет, что и насъ не будетъ, и то-то будетъ, что и об насъ потужатъ. Сим.Послов., 109. XVII в.
4. При союзах в придаточных предложениях
. Аже то лодия присълана кыяниня, обѣсти ю кънязу, дати не буде присловъя. Гр.берест., № 745, 262. XI–XII вв.
Оже то еси казале Несъдѣ вѣверичь тихъ дѣля, коли то еси приходиле въ Рус(ь) съ Лазъ(в)къмъ, тъгъдъ възяле у мене Лазъвке Переяслав(ь)лѣ. Там же, № 105, 356. XII в.
(945): А о сихъ, оже то приходять чернии болгаре (и) воюють въ странѣ корсуньстѣи, и велимъ князю рускому, да ихъ не почаеть. Лавр.лет., 51. 1377 г.
5. С союзом и
в ограничительном значении: (и) притом, (да и) то. Дерева тамо не могутъ рости и плодитися оприче малых, и то нечасто (y to). Назиратель, 342. XVI в.
Въ Иерусалимѣ октября въ 13 день былъ дождь, и то не добрѣ большой, малешенекъ, яко ситомъ, и то переставая. Арс.Сух.Проскинитарий, 53. 1649г. И въ Якуцкомъ, государь, служилыхъ людей малолюдство великое... потому которые служилые люди въ Якуцкомъ и есть, и то многие старые и увечные, а иные казачьи дѣти. ДАИ X, 343. 1687 г.
6. В начале прямой речи: ну, вот, итак, значит.
Реч<е> Иаковъ к Симеону и Левгии: ненависть на мя створисте, яко злу быти и мнѣ всѣмъ живущим на земли в Ханаонѣх и въ Ферзех, мене ж<е> ес<ть> мало числом, и събравшес<я> погубят мя... Они ж<е> рекошя: то ли, яко блудницу, имуть сестрю [так!] нашу (ἀλλ᾽ ὡσεὶ πόρνῃ)? (Быт. XXXIV, 30–31) Библ.Генн. 1499 г.
Старець же рече к ней: то аще хощеши видѣти его, да идеши нынѣ в домъ свой, и азъ, шедъ, увѣщаю его. Патерик Печ., 21. XV в. ~ XIII в.
(988): Онъ же [Кирилл Философ] рече: то аще хощеши одесную стати с праведными, то крестися. Володимеръ же положи на сердцѣ своемъ, рекъ: пожду еще мало, хощу испытати о всѣхъ вѣрахъ. Соф. I лет.&sup&1&sup&, 63. XV в.
(1202): И рече ему Роман: то уже крестъ еси цѣловал, сли же ся къ свату своему... къ Всеволоду, а азъ слю же и к нему, отцу и господину и молимся ему, да бы ти Киевъ пять дал. Моск.лет., 100. XVI в.
Дияволъ обрадовася и реч<е>: то всегда убо жертву от кумиръ приемлю, но тако ся обеселити не могу, якоже от сих крс҃тьянъ приносимых бываетъ ми радость. Сл. и поуч. против языч., 266. XVI в.